top of page

Munay-Ki peta inicijacija: Inicijacija Čuvara Dana

Updated: Jan 31, 2023

Ova nas inicijacija povezuje s Linijom žena i muškaraca Iscjelitelja koji donose zdravlje i harmoniju u zajednicu aktiviranjem i hranjenjem svojih oltara te njegovanjem uzajamnosti s Majkom Zemljom kroz davanje poklona. Odaju poštovanje i balansiraju elemente zemlje, vode, vatre, zraka i prostora sa svojim molitvama i namjerama kako bi život mogao teći u harmoniji.



Linija Čuvara Dana osvještava nježne i receptivne kvalitete života, iscjeljuje i osnažuje naš odnos sa ženskim principom. Otvaramo se za njegovanje uzajamnosti sa svim živim svijetom oko sebe i učimo kako darivati Zemlju s ljubavlju da bi nas nastavila hraniti i njegovati. Postajemo dio linije s probuđenim srcem, vidom i sposobnošću manifestacije koja doprinosi svima jednako.


Čuvari Dana imaju tu spiritualnu snagu koja je veća od Iscjelitelja. S njima idemo dalje od svog vlastitog procesa transformacije. Idemo dalje od toga da pomažemo drugima da bi se mi osjećali bolje. Linija Iscjelitelja nam pomaže da se prisjetimo svog vlastitog puta iscjeljenja, da naučimo održavati vlastiti izvor energije i svjetlosti, da živimo zdravi i u obilju. Nakon toga se počinjemo otvarati prema van, utjelovljujemo Čuvare Dana i postajemo izvori svjetlosti u svojim zajednicama koje dijelimo sa svime što dotaknemo.


S ovom inicijacijom proširujemo svoju svijest na svoje susjede, zajednice, životinje, biljke, na sve vidljivo i nevidljivo. Sada vidimo da se zidovi naših malih života ruše, i da nije sve o meni - o mom iscjeljenju, o mojim pojasevima snage, o mom vidu. Shvaćamo da se radi o svima u zajednici jer je dobrobit cijele zajednice isprepletena individualnom dobrobiti. I shvaćamo da ne možemo biti sebični, i željeti drugima dobro samo da bi mi bili dobro.


Počinjemo shvaćati da nismo odvojeni i da nismo toliko drugačiji od ostalih. Svi smo kosti i minerali. Imamo tijelo s noktima i zubima koji ispadaju kako ostarimo. Svi smo ranjivi. Imamo tijelo koje se s "kvari" s godinama. A istovremeno imamo i tu beskonačnu prirodu koju prepoznajemo i u sebi i u drugima. Razlika je jedino u tome tko je koliko napredovao na putovanju života i u količini iskustva.


Čuvar Dana ima probuđenije srce, probuđeniji vid i probuđeniju sposobnost manifestacije koje ne koristi na sebičan način za više slave ili da bude na vrhu društvene piramide. Čuvar Dana je prepoznati u zajednici i poštovan zbog svoje medicine, a ne zato što se sam tako pozicionira. On(a) je taj koji pozdravlja dan i jutarnje svjetlo, primjećuje cikluse dana i noći te njihove kvalitete, zalazak sunca, pjev ptica, pozdravlja godišnja doba.


Njegovanje uzajamnosti kroz darove i održavanje oltara


Uloga Čuvara Dana je njegovanje uzajamnosti s prirodom i Zemljom, za sve početke i za sve završetke. Na taj način iskazujemo zahvalnost za sve ono što nam Zemlja daje. Odajemo duboko poštovanje tom Ženskom principu, tom trbuhu Zemlje na kojem možemo uzgajati okrijepu za cijelu zajednicu.


Čuvar Dana njeguje oltare i daje poklone Majci Zemlji isprepletene ljubavlju i traži od nje da nastavi njegovati i hraniti cijelu zajednicu. Čuvar Dana ima sposobnost da bude s prirodom, s vjetrom, sa svime što postoji, da istinski sluša i da s te pozicije zna što treba napraviti da bi bili učinkovitiji.



Oltar podrazumijeva određeni prostorni raspored predmeta koji su značajni za pojedinca ili zajednicu. Često sadrži razne predmete koji predstavljaju važne životne lekcije ili rane koje je osoba pretvorila u izvore mudrosti. Ili se sastoji od predmeta važnih za cijelu zajednicu. Osobni oltari nas vraćaju u naš vlastiti centar - i kao pojedince i kao zajednice. Da se povežemo sa svojom vlastitom unutarnjom moći. Iako se ista riječ 'oltar' koristi u religijskom kontekstu i u štovanju izvanjskih ideala, značenje iste riječi je značajno drugačije u kontekstu šamanzima (drevnih praksa) koji je temelj Munay-Ki inicijacija i praksi.


Elementi šamanskih oltara najčešće simbolično predstavljaju i različite elemente prirode poput vatre, vode, zraka, zemlje, etera. Pomažu nam u povezivanju s našim unutarnjim krajolikom, s našom zajednicom, prirodom, sa životnom silom koja prožima i pokreće sve.


Ovakva vrsta prirodnih oltara je jednostavna, dostupna svima jednako bez obzira na osobna kulturološka ili religijska uvjerenja. Naš osobni oltar postaje naš prozor u nevidljivi svijet i sve ono što se nalazi ispod površine te između redova. I podsjeća nas da je apsolutno sve što postoji Sveto, ne smo pojedini ljudi, ili pojedina mjesta, ili pojedini dani. SVE.


Koju nam medicinu i učenja pruža ova inicijacija?


S ovom inicijacijom postajemo svjesniji svog odnosa s prirodom, s Majkom Zemljom i težimo da budemo usklađeniji i u harmoniji.


Počinjemo utjelovljivati više zdravlja i svijesti da možemo biti primjer drugima. Ne moramo ih nagovarati niti siliti na iscjeljenje ili promjene. Počinjemo zračiti zdravljem, zadovoljstvom i radošću. Ljudi postaju znatiželjni i dolaze k nama jer utjelovljujemo tu oazu svjesnosti, ljubavi i znanja o tome što je dobro za sve. Postajemo magnetični.


Shvaćamo da želimo da naš doprinos pozitivan u svemu što radimo, za cijeli svijet, za zajednicu, za Zemlju. Osjećamo potrebu da se vratimo nazad Zemlji, svojoj Majci i da pokažemo ljubav.


Postajmo svjesniji posljedica svojih djela i onoga što radimo. Počinjemo raditi samo one stvari koje su korisne za cjelokupni život. Na taj način utjelovljujemo Čuvara Dana. Jer to nisu samo lijepe misli i ideje ili površna ljubav, već djelovanje koje postaje važnije od samih riječi.


Što se više sjeme ove linije ukorijeni u nama, sve više počinjemo vrtlariti i saditi cvijeće. Život teče kroz nas s lakoćom. Živimo u harmoniji s prirodom bez previše truda. I počinjemo sve više ono što radimo posvećivati dobrobiti cijele zajednice. I uzgajamo sami sebe poput biljaka, svjesni smo da smo humus, da živimo u tijelu isprepletenom od elemenata, a da smo istovremeno beskonačna bića.

Pročitaj više o šestoj Munay-Ki inicijaciji - Inicijaciji Čuvara mudrosti ovdje.

87 views

Related Posts

See All
bottom of page