top of page

Munay-Ki treća inicijacija: Inicijacija Skladnosti - rad s arhetipovima

Updated: Jan 31, 2023

Inicijacija Skladnosti nas povezuje sa sedam arhetipova koje uključuju četiri spiritualne životinje - Zmiju, Jaguara, Kolibrića i Orla koji resetiraju naše instinkte kako bi mogli održavati tjelesni i emocionalni integritet te Čuvare tri mistična svijeta - Gornjeg, Srednjeg i Donjeg. Ti Čuvari usmjeravaju našu evoluciju, potiču nas da iscijelimo našu prošlost i vode nas prema zdravoj i povoljnoj budućnosti.


Što su arhetipovi?


Arhetipove definiramo kao primordijalnu svijest prirode koji sadrže kvalitete te stoga imaju i osobnost koja je povezana s licem i oblikom u ljudskoj svijesti. Svaki od arhetipa primamo, tj. "instaliramo" u jedan od energetskih centara u tijelu u obliku sjemena.


Svaka arhetipska životinja iskazuje različitu nijansu energije i uči nas drugačijim kvalitetama.


Arhetipovi spiritualnih životinja


Zmija je arhetip iscjelitelja u različitim kulturama. Uči nas kako odbaciti našu povijest na način na koji ona odbacuje svoju staru kožu da bi mogla narasti nova. Zmija predstavlja primarnu životnu silu, onu koja počiva duboko u našem biću i zna put za povratak u Vrt, na mjesto nevinosti. Podsjeća nas kako hodati ispunjeni ljepotom po trbuhu Majke Zemlje. Nježno, trbuh o trbuh.


Arhetip Zmije predstavlja znanje, seksualnost i iscjeljenje. Zmija predstavlja iskonsku povezanost sa ženskim principom i simbolizira plodnost i seksualnost - esencijalnu silu života koja teži sjedinjenju i stvaranju.


Jaguar je velika mačka koja je čuvar životne sile džungle. Pojačava naše instinkte. Kako se nalazi na vrhu hranidbenog lanca, uči nas da imamo povjerenja u život i da budemo neustrašivi. Jaguari mogu vidjeti u mraku i vode nas da istražimo svoje unutarnje demone kako bismo nadjačali svoje neuroze i traume. Jaguar poznaje put preko duginog mosta u dimenzije koje nadilaze smrt – stoga nas poziva da živimo s hrabrošću.


Jaguar obnavlja i transformira život u prašumi. Predstavlja iznenadnu transformaciju, život i smrt. Energije života i smrti dio su istog platna. Sve ono što se ne transformira, nestaje. Ono što se stalno obnavlja i transformira, ostaje. Jaguari su Čuvari potrala smrti. Jaguar nam pomaže da raskomadamo ono što u nama treba umrijeti da bi se novo moglo roditi. Jaguar transformira teške i negativne energije u Svjetlost.



Kolibrić je mala ptica koja posjeduje sposobnost da preleti tisuće kilometara u potrazi za toplinom, cvijećem i nektarom čime postiže nemoguće. Kolibrić nam daje hrabrost da kažemo DA svojem pozivu i strasti – onome što obogaćuje našu dušu, ali i dodaje vrijednost životima drugih.


Jednom kada nas dodirne energija ovog arhetipa, gurnuti smo na naše vlastito epsko putovanje koje nas na koncu vodi nazad na naš izvor, tamo gdje se Duh rađa. Energija Kolibrića nam pomaže da se odvažimo na veliko putovanje usprkos ogromnim izgledima protiv nas. Kada nemamo ni dovoljno novca, ni vremena ni znanja za ono što ćemo pokušati napraviti, Kolibrić nam pruža hrabrost i vodstvo potrebno za uspjeh.


Orao je ptica koja se gnijezdi na visokim mjestima održavajući pogled na široki krajolik kao i na detalje sa svojim oštrim vidom. Na toj razini ne postoje prepreke, samo prilike da lebdimo više, da vidimo s još više mudrosti. Ovaj nas arhetip gura iz gnijezda kako bi naučili letjeti krilo o krilo s duhom.


Orao nam pomaže da pronađemo viziju koja će nas voditi kroz život. Njegove oči vide i u prošlost i u budućnost što nam pomaže da znamo odakle smo došli i tko ćemo tek postati. Orao nam pomaže da stvaramo novu i povoljniju sudbinu za sebe prožetu značenjem i svrhom.


Čuvari mističnih svjetova


Čuvar Donjeg svijeta je vladar života i smrti, onaj koji obnavlja svijet i koji harmonizira Donji svijet – kaotično tamno mjesto koje sadrži sav kreativan potencijal.


Čuvar Srednjeg svijeta je čuvar zore, onaj koji donosi dan i jutarnju Zvijezdu. Organizira naš odnos sa Srednjim svijetom. Jednom kada uđemo u odnos s Čuvarom Srednjeg svijeta, ne moramo više upravljati svojim svakodnevnim životom.


Čuvara Gornjeg svijeta je organizacijski princip Gornjeg svijeta, onaj koji zakoračuje izvan okvira linearnog vremena, zaustavlja vrijeme i uspostavlja rajski red. Uspostavljanje odnosa s Čuvarem Gornjeg svijeta omogućuje nam da prepoznamo i prigrlimo svoju sudbinu.


Pročitaj više o četvrtoj Munay-Ki inicijaciji: Inicijaciji onoga koji vidi ovdje.




168 views

Related Posts

See All
bottom of page